Samsung’un çip üretiminde üç yıllık zarar dönemi sona erdi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sinan Küstür
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

Sinan Küstür

Guest
Samsung’un çip üretiminde üç yıllık zarar dönemi sona erdi

Samsung Electronics’in yarı iletken üretim faaliyetlerini yürüten Samsung Foundry, uzun süredir devam eden zarar döneminin ardından dikkat çekici bir finansal gelişme kaydetti. Güney Kore’den gelen yeni bir habere göre, şirket Haziran 2026 itibarıyla yaklaşık üç yıl sonra ilk kez aylık bazda kâr elde etmeyi başardı. Son dönemde üretim verimliliğinde yaşanan iyileşme ve gelişmiş üretim süreçlerine yönelik talebin artması, bu sonucun ortaya çıkmasında belirleyici rol oynadı. Eğer mevcut tablo korunursa Samsung Foundry’nin 2026’nın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda da yeniden kârlılığa ulaşabileceği değerlendiriliyor. Bloter’ın haberine göre Samsung Foundry’nin Haziran ayında kâra geçmesinde en büyük etkenlerden biri 4 nanometre üretim hattındaki kapasite kullanım oranının belirgin şekilde yükselmesi oldu. Özellikle yüksek bant genişlikli bellek (HBM) çözümlerinde kullanılan temel yonga (base die) üretiminin artması, fabrikaların daha verimli çalışmasına katkı sağladı. Bunun yanında üretim veriminin yükselmesi de maliyetleri aşağı çekerken kullanılabilir yonga oranını artırdı. Yarı iletken sektöründe “yield” olarak adlandırılan üretim verimi, üretilen çiplerin kalite kontrol süreçlerini başarıyla geçme oranını ifade ediyor. Bu oranın yükselmesi, aynı üretim kapasitesiyle daha fazla satılabilir ürün elde edilmesini mümkün kılıyor. Samsung Foundry’nin toparlanma sürecinde HBM üretimi öne çıkıyor HBM bellek paketlerinde yer alan base die, üst üste dizilen DRAM katmanlarının altında bulunan mantık yongası görevini üstleniyor. Bu bileşen, HBM bellekle …

Samsung’un çip üretiminde üç yıllık zarar dönemi sona erdi haberi ilk önce Teknoblog üzerinde yayımlandı.

Kaynak: https://www.teknoblog.com/samsung-foundry-uc-yil-sonra-ilk-aylik-kar-haziran-2026/