Pixel 11’in Tensor G6 işlemcisi beklendiği gibi çıkmadı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sinan Küstür
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

Sinan Küstür

Guest
Pixel 11’in Tensor G6 işlemcisi beklendiği gibi çıkmadı

Google’ın birkaç gün önce tanıttığı Pixel 11 serisinin merkezinde yer alan Tensor G6 işlemcisinin üretim teknolojisi netlik kazandı. Şirket tanıtım sırasında bu ayrıntıyı açık biçimde paylaşmasa da Tensor G6’nın 2 nm üretim sürecinden çıktığı yönünde yaygın bir beklenti oluşmuştu. Google Donanımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Peng Yu-Chun ise yeni işlemcinin TSMC’nin 3 nm üretim sürecini kullandığını doğruladı. Böylelikle Google, geçen yılki Tensor G5’in ardından Tensor G6’da da 3 nm sınıfında kalmayı tercih etmiş oldu. Buna rağmen şirketin açıkladığı performans ve verimlilik değerleri, üretim geometrisi değişmese bile işlemcinin çeşitli alanlarda kayda değer geliştirmeler içerdiğini gösteriyor. Tensor G6’nın 2 nm olacağı yönündeki beklenti, yarı iletken sektöründe daha gelişmiş üretim süreçlerine geçişin hızlanmasıyla birlikte ortaya çıkmıştı. Ne var ki bir işlemcinin üretildiği nanometre değeri tek başına performansını, enerji tüketimini veya günlük kullanım deneyimini belirlemiyor. Çip tasarımı, CPU ve GPU mimarisi, yapay zekâ hızlandırıcıları, bellek sistemi ve yazılım optimizasyonları da ortaya çıkan sonuç üzerinde doğrudan etkili oluyor. Bu nedenle Tensor G6’nın Tensor G5 ile aynı 3 nm sınıfında üretilmesi, iki işlemcinin teknik açıdan aynı özellikleri sunduğu anlamına gelmiyor. Google’ın verdiği rakamlar da şirketin bu kez özellikle yapay zekâ hesaplama kapasitesi ve enerji verimliliği üzerinde durduğuna işaret ediyor. Tensor G6 performans ve verimlilik tarafında ilerliyor Google’ın …

Pixel 11’in Tensor G6 işlemcisi beklendiği gibi çıkmadı haberi ilk önce Teknoblog üzerinde yayımlandı.

Kaynak: https://www.teknoblog.com/google-tensor-g6-3-nm-pixel-11/