iPhone 18 Pro yüzde 18 hızlanırken daha az güç tüketebilir

S

Sinan Küstür

Guest
iPhone 18 Pro yüzde 18 hızlanırken daha az güç tüketebilir

Apple’ın gelecek ay tanıtması beklenen iPhone 18 Pro serisiyle birlikte A20 Pro işlemcisini kullanıma sunacağı öne sürülüyor. TSMC’nin 2 nm üretim sürecinden çıkacağı belirtilen yeni işlemcinin, iPhone 17 Pro modellerindeki A19 Pro’ya göre yaklaşık yüzde 18 daha yüksek performans sağlayabileceği iddia edildi. Bununla birlikte üretim teknolojisindeki değişikliğin yalnızca işlem gücünü değil, enerji tüketimini de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. İlk bilgiler A20 Pro’nun selefine kıyasla yüzde 30’a varan oranda daha az güç tüketebileceğine işaret ediyor. Ne var ki daha gelişmiş üretim süreci Apple açısından belirgin bir maliyet artışını da beraberinde getirebilir. Weibo’da Fixed Focus Digital tarafından paylaşılan bilgilere göre A20 Pro, TSMC’nin yeni Gate-All-Around (GAA) teknolojisinden yararlanacak. GAA, transistör yapısındaki değişiklik sayesinde elektrik akımının daha hassas biçimde kontrol edilmesine olanak tanırken, daha küçük üretim süreçlerinde performans ve enerji verimliliğinin korunmasına yardımcı oluyor. Apple’ın A serisi işlemcilerinde 2 nm sınıfına geçişi de bu nedenle yalnızca üretim geometrisinin küçülmesinden ibaret olmayacak. İddia edilen yüzde 18’lik performans artışının gerçek kullanım koşullarına nasıl yansıyacağı ise işlemcinin CPU ve GPU yapılandırması, saat hızları ve Apple’ın termal yönetim tercihleri gibi ayrıntılara bağlı olacak. Dolayısıyla sızıntıda verilen oranlar doğrulansa bile her uygulama ve kullanım senaryosunda aynı seviyede hız artışı beklemek doğru olmayacaktır. A20 Pro işlemcisinde 2 nm üretim …

iPhone 18 Pro yüzde 18 hızlanırken daha az güç tüketebilir haberi ilk önce Teknoblog üzerinde yayımlandı.

Kaynak: https://www.teknoblog.com/iphone-18-pro-a20-pro-performans-guc-tuketimi/