Huawei’nin yeni DRAM hamlesi RAM fiyatlarını değiştirebilir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sabri Küstür
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

Sabri Küstür

Guest
Huawei’nin yeni DRAM hamlesi RAM fiyatlarını değiştirebilir

Huawei, Çinli bellek üreticisi SwaySure ve kamu destekli yatırımcılarla birlikte Shenzhen’de 30,5 cm’lik silikon plakalar kullanan bir DRAM üretim tesisi kurmayı planlıyor. Sektör kaynakları, tesisin 28 nm üretim süreciyle ayda 140 bin plaka kapasitesine ulaşacağını öne sürüyor. Yeni kapasite, yapay zeka altyapısının hızla artırdığı bellek talebi nedeniyle bilgisayar, telefon ve sunucu üreticilerinin yüksek fiyatlarla karşılaştığı bir dönemde önem taşıyor. Ne var ki Huawei, bu tesisi öncelikle tüketici bilgisayarlarına ucuz DDR5 sağlamak için kullanmayabilir. İddialar, SwaySure adıyla da bilinen Shenzhen Shengweixu Technology’nin Huawei ile ortak bir üretim yapısı kuracağını belirtiyor. Şirket, Shenzhen’de 2022 yılında faaliyete geçti ve kamuya yansıyan bilgiler tesisin üretim hattını çalışır duruma getirdiğini gösteriyor. ABD yönetimi de Aralık 2024’te yayımladığı düzenlemeyle Çin’in yarı iletken ekosisteminde faaliyet gösteren çok sayıda şirketi “Entity List” kapsamına almıştı. Huawei ile bağlantılı fabrikalar konusunda daha önce de benzer haberler çıkmış olsa da taraflar yeni ortaklık ve kapasite hedefi hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı. Bu nedenle 140 bin plaka rakamını kesinleşmiş üretim miktarı değil, planlanan üst kapasite olarak değerlendirmek gerekiyor. Huawei açısından asıl hedefin standart masaüstü ve dizüstü bilgisayar belleğinden çok yüksek bant genişlikli bellek, yani HBM olduğunu söyleyebiliriz. Şirketin Ascend serisi yapay zeka hızlandırıcıları, büyük dil modellerini çalıştırırken hem yüksek kapasiteye hem …

Huawei’nin yeni DRAM hamlesi RAM fiyatlarını değiştirebilir haberi ilk önce Teknoblog üzerinde yayımlandı.

Kaynak: https://www.teknoblog.com/huawei-140-bin-plaka-kapasiteli-dram-tesisi-planliyor/